søndag den 15. december 2013

Videonot.es

Dette må være et af de smarteste programmer jeg længe har set. På videonotes kan du bede eleverne skrive noter i en Youtube-video (eller du kan selv gøre det). Programmet er meget let at gå til:

1) Sæt adressen ind på den Youtube-video du vil arbejde med.

2) Afspil videoen mens du indtaster dine noter. Videonotes sørger selv for at synkronisere dine noter med tidspunktet.

Prøv det lige selv, for det er meget let at gå til. Jeg forestiller mig at tjenesten kan bruges til følgende:

1) Flipped classroom (jeg indtaster noter - det kunne fx være filmiske virkemidler, som eleverne skal lære - ind over en video (fx en kortfilm), og eleverne har nu for som lektie at se videoen og lære begreberne på denne måde). Hvis eleverne deler linket med mig inden timen, kan jeg jo bruge deres besvarelser til at strukturere timen og tage fat der hvor de måtte have problemer.

2) Eleverne skal se en video og skrive teoretiske begreber ind over i noterne. Igen kunne dette fx være filmiske virkemidler eller andre analysegreb ind over videoen.

Jeg tror selv jeg vil prøve det af i forbindelse med et Yahya Hassan-forløb jeg snart skal i gang med, og her skal eleverne i Videonotes skrive tolkninger på et af digtene der findes på Youtube, efterhånden som det læses op. Altså tolkninger af de enkelte sætninger. Og så skal de se et par stykker af hinandens videoer, inden vi samler op i en diskussion på klassen.

tirsdag den 10. december 2013

Padlet

Nu nytter det ikke noget at vente længere - du må høre om Padlet. Med Padlet (tidligere Wallwisher) kan du oprette en væg, give den navn og baggrund. Her kan eleverne skrive på samme tid. Stil spørgsmål og lad eleverne skrive deres svar. Det kan være en diskussion, brainstorm, quizz. Brug det som forberedelse til timerne eller lad dem debattere i timerne. Det kan også være notetagning eller lister til et forløb, planlægning eller evaluering af et. Der kan uploades dokumenter, links, billeder og film. Uden for undervisningen kan du f.eks. lave en væg, hvor alle familiens medlemmer lægger deres julegaveønsker med billeder. Fås også som App til alle enheder. Der er mange muligheder for at gemme resultatet, blandt andet som PDF fil. Du starter i http://padlet.com og så trykker du på ”Byg en mur” - Prøv det !! Se eksempel her:

onsdag den 4. december 2013

Papir og karton med farver!!

Se lige her:

Som du kan se har vi nu et velassorteret udbud af farvet papir (de to nederste hylder) og karton (næstøverste hylde). 

Hvis du vil printe direkte på karton, så følger her en vejledning:



  • Gå først hen til printeren og login
  • Læg kartonet i den manuelle indføringsbakke
  • Tryk nu på boksen Auto papirvalg (nummer 2 fra venstre)


    •  Tryk herefter på ikonet for indføringsbakken (se herunder)


    •  Vælg Tykt 1 som papirtype

    • Nu skal du printe dit dokument 
    • Vælg Printeregenskaber (Word) eller noget lignende i andre programmer (fx. Egenskaber eller Indstillinger).
    • Så dukker denne boks op:
    • Her vælger du "Thick 1" under Paper Type.
    • Og så kan du printe :-)
    /SN


    søndag den 1. december 2013

    Vurdigi

    Som en lille GPS i junglen af digitale læremidler kan vurdigi.dk måske bruges, også selvom sitet umiddelbart ser ud til at være udviklet til folkeskolen. Her får du - indtil videre i hvert fald (portalen er stadig under udvikling) - stillet et par enkle spørgsmål, som hjælper dig til at reflektere over det forløb, den portal, den app (ikke udviklet endnu) eller den læringsressource du har fundet på nettet. Dette lille site kan altså simpelthen hjælpe dig med at stille centrale spørgsmål, så du får overvejet præcis hvor effektiv dit fundne undervisningsmateriale er.